Távmunka: egészséges vagy sem? | 2017.01.16.

Napjainkban egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a távmunka, egyre több helyen biztosítják az otthonról való munkavégzés lehetőségét. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amelyeket érdemes megfontolni a távmunka bevezetésénél és megvizsgáltuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egészségügyi szempontból.

Szeretjük vagy nem?

Az elmúlt években még elég komoly bizalmatlanság élt a munkaadókban a távmunka lehetőségével szemben. Aggodalommal és távolságtartással kezelték a témát, elsősorban attól tartva, hogy az a munkavállalók teljesítményromlását eredményezi.

Mostanra azonban felismerték, hogy a távmunka hatékony megoldás a kollégák sikeres megtartására, ami a szakemberhiánnyal és a munkaerő-elvándorlással küzdő cégvezetők számára elsődleges jelentőségű. Ráadásul költséghatékony és családbarát módszernek is bizonyult.

Lássuk, milyen szempontokat érdemes átgondolni, mielőtt biztosítjuk kollégáink számára a távmunka lehetőségét vagy munkavállalóként aláírjuk az erre vonatkozó szerződést!

Mit jelent a távmunka?

A munkavédelmi törvény értelmében a távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel (együtt: számítástechnikai eszköz) végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.


Milyen formái vannak?

Amennyiben a távmunkavégzés bevezetése mellett döntünk, több lehetőség közül választhatunk. A rendszeres távmunkán kívül a munkavállaló végezhet részleges távmunkát, amikor a munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában, például hétfőn és kedden bent kell lennie a munkahelyén, a hét további napjain azonban otthonról dolgozhat. Ezen kívül lehetőség van az alkalmi távmunkára is, például betegség esetén. A távmunkavégzés lehetőségének biztosítása előtt mindig gondoljuk át alaposan, hogy adott munkavállaló esetén melyik az a megoldás, amely mindenki számára a legjobb megoldást eredményezi.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRDOKTOR.BLOG.HU