RSSHíreink

Keresés

Keresőtevékenység mellett is igényelhető rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás 2024.01.23.

2024. január 1-jétől azok is kérhetik a megváltozott munkaképességű személyeknek járó rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megállapítását, újraszámítását, akik az igénybejelentés időpontjában kereső tevékenységet folytatnak. 

tovább

Biztosítási jogviszony nélkül is igényelhetnek családi otthonteremtési kedvezményt a megváltozott munkaképességű emberek 2023.12.06.

Szeptembertől azok a megváltozott munkaképességű emberek is igényelhetik az új, illetve használt lakásokkal összefüggésben járó családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), akik nem rendelkeznek társadalombiztosítás szerinti biztosítási jogviszonnyal, nem folytatnak kereső tevékenységet. 

tovább

Utazási költségtérítési támogatás 2022.07.15.

Változtak az utazási költségtérítésre vonatkozó szabályok 2022. július 1-től. 

tovább

Pozitív változásokat hoz 2022. január 1-jétől a jelnyelvi törvény módosítása 2021.06.23.

A jelnyelvi törvény alapján jelenleg térítésmentesen biztosított 120 óra jelnyelvi vagy írótolmács szolgáltatás mellett a törvénymódosítás eredményeképpen 2022. január 1-jétől kiegészítő órakeretet vehetnek igénybe ingyenesen azok a hallássérült személyek (felnőttek és gyermekek), akik számára kevésnek bizonyul a törvény adta alap lehetőség.

tovább

Megszűnt a rehabilitációs és rokkantsági ellátások melletti munkavégzés kereseti korlátozása 2021.01.22.

2021. január 1-jétől lépett hatályba az a jogszabályváltozás, amely megszüntette a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülők munkavégzés melletti kereseti korlátozására vonatkozó rendelkezést.


Ennek értelmében a rehabilitációs és rokkantsági ellátás folyósítása mellett bármilyen összegű jövedelmet lehet szerezni.

tovább

Parkolási igazolvány (kártya) – új szabályok, egyszerűbb ügyintézés 2019.10.10.

A MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) honlapján tette közzé, hogy 2019. október 1-jétől életbe lépett a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló rendelet azon változása, mely szerint az ügyfél részére lejárati határidő nélkül kell kiállítani a parkolási igazolványt, ha a jogosultságot igazoló irat – például a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény vagy a súlyos fogyatékosságra vonatkozó szakvélemény – alapján a mozgáskorlátozott személy állapota végleges

tovább

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő változások 2019. 01. 01-jétől 2019.04.18.

2019.01.01-jétől bővült a megváltozott munkaképességűek ellátásainak megállapításakor figyelembe vehető biztosítási jogviszonyok köre

-          ápolási díj folyósításának és a

-          gyermekek otthongondozási díja folyósításának idejével.

tovább

Kivételes rokkantsági ellátás 2018.01.25.

2018. január 1-jétől meghatározott feltételek mellett kivételes rokkantsági ellátást igényelhetnek azok a megváltozott munkaképességű emberek, akik a rokkantsági ellátáshoz nem rendelkeznek elegendő biztosítotti idővel.

tovább

A segélyezési rendszer változásai 2015-ben 2015.02.04.

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős mértékben átalakul.

tovább

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek 2013.12.10.

Elfogadta a parlament hétfőn azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek.

tovább

Többen kaphatnak rokkantsági ellátást 2013.11.12.

Lazítana a megváltozott munkaképességűek támogatásának feltételein egy kormánypárti javaslat, amelyet pénteken terjesztettek az Országgyűlés elé.

tovább

Megváltoznak a mozgáskorlátozottakra vonatkozó parkolási szabályok 2013.08.30.

Az új jogszabályi előírások egyrészt enyhítik a mozgáskorlátozottak parkolási lehetőségeit, megpróbálják megnehezíteni a visszaéléseket, másrészt módosítják a parkolási igazolványok kiadására és nyilvántartására vonatkozó egyes rendelkezéseket is - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Bevezetik még az elektronikus ügyintézés lehetőségét az elveszett, ellopott, vagy megsemmisült igazolvány cseréjére, illetve az igazolványon szereplő adatok változásának bejelentésére, és rövidülnek az ügyintézési határidők is - jelezte dr. Szabó Áron.

tovább

Pótszabadság - pozitív törvényi változás! 2013.06.29.

Módosult a Munka Törvénykönyvének 120.§-a! 2013. augusztus 1-től nemcsak annak jár plusz 5 nap pótszabadság, akinek 50% feletti az egészségkárosodása, hanem annak is, aki fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosult!

tovább

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatója a rehabilitációs hozzájárulás 2013-as szabályairól 2013.01.29.

Január 23-án megjelent a Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat tájékoztatója a munka.hu honlapon a rehabilitációs hozzájárulás 2013-as évre vonatkozó szabályairól. A rehabilitáció hozzájárulás főbb paraméterei (összege, a kvóta mértéke, statisztikai létszám számítási módja, stb.) nem változtak, azonban a hozzájárulás kiváltására feljogosító munkavállalói kör az átmeneti jogszabályok kivezetése miatt kissé szűkül.

tovább

Segíti a fogyatékkal élőket a kormány 2012.08.06.

A súlyosan mozgáskorlátozottakon túl az egyéb – például értelmi, látási, hallási – fogyatékkal élők is kaphassanak autóvásárlási támogatást – az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

tovább