Sok munkaadó csak a költségtakarékosságot látja a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásábanSzakmai cikk | 2016.10.27.

Bernáthné Székely Julianna rehabilitációs gazdasági menedzser. Julianna látássérült: egy ritka, veleszületett szaruhártya elváltozás miatt romlott meg a látása, amelyet nagymértékben rontott inzulinfüggő cukorbetegsége. Így aztán jól tudja, milyen hátránnyal indulnak a fogyatékossággal élő emberek a munkaerőpiacon, még akkor is, ha a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése helyett sok cég fordulna megváltozott munkaképességű álláskereső alkalmazása felé. Ennek mikéntjében, az elindulásban és a rendszer működtetésében, az optimális költség-haszon hányados elérésében tud szakmai támogatást nyújtani a rehabilitációs menedzser.

Betegségedből adódott, hogy fogyatékossággal élő embereket érintő ügyekkel foglalkozol vagy korábban is ezen a területen dolgoztál?

12 évet látó pedagógusként dolgoztam, majd vak, aliglátó nőként a Műszaki Főiskolán megtanultam a szememet helyettesíteni a géppel. 2005 februárjától kizárólag bértámogatott munkahelyeken tudtam elhelyezkedni vak nőként, ebből több mint 8 évet egy érdekvédelmi szervezetnél, ahol rehabilitációs tanácsadóként segítettem az embereknek szaktudásommal eligazodni a jogszabályokban, betartani az akkreditációs kötelezettségeket. Mindeközben gyógypedagógiai, esélyegyenlőségi menedzseri, valamint rehabilitációs mentori oklevelet, rehabilitációs gazdasági menedzseri diplomát, tudást, tapasztalatot szereztem.

Saját bőrömön keresztül tapasztaltam meg a megváltozott munkaképességű emberek életét, örömeinket, gondjainkat és szembesültem kiszolgáltatottságunkkal, védtelenségünkkel, megértettem, hogy nem csupán felelősséggel tartozunk egymásért, de mindent, amit teszünk, méltó tisztelettel, a másik ember becsülésével, egyéni vágyainak tiszte¬letben tartásával kell tennünk. Szeretek sokat tenni sorstársaimért, a társadalomban is segíteni az elfogadást. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU