Rehabilitáció: a legfontosabb tudnivalók! Szakmai cikk | 2017.02.25.

Leszázalékolás, rokkantnyugdíj. Ezek a kifejezések jóformán már csak a köznyelvben léteznek. Néhány éve már olyan fogalmakkal találkozhatunk, mint megváltozott munkaképesség, komplex minősítés, rehabilitációs szolgáltatás és ellátás. Összeszedtük a legfontosabb információkat.


A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatban végzett felülvizsgálat lehet személyes és irat alapú, ebben az esetben nem szükséges megjelenni a vizsgálaton. Amennyiben az igénylő egészségkárosodásának mértéke nem állapítható meg a beküldött leletek alapján, illetve a megjelenés befolyásolhatja a minősítést, személyesen végzik el a vizsgálatot. Ez bizonyos esetekben megvalósulhat az érintett saját otthonában is.

A minősítést egy minimum négytagú bizottság végzi, amely két orvos-szakértőből, valamint egy foglalkozási-rehabilitációs, illetve egy szociális szakértőből áll. Feladatuk az egészségi állapot, a rehabilitálhatóság, a rehabilitációs szükséglet, a rehabilitáció lehetséges irányának véleményezése, valamint javaslattétel az ellátás típusára. A véleményezés tehát nem csak orvosi alapon történik! Az orvosi vizsgálatot követően foglalkozási rehabilitációs és szociális szakértői interjú kezdődik. Ennek célja, hogy vélemény szülessen a foglalkoztathatóságra (képzettségek, életpálya, érdeklődés, munkahelyi terhelhetőség, egyéb akadályozó tényezők, stb.) vonatkozóan és a szociális szempontok (kommunikáció, motiváltság, mobilitás, kapcsolatok, családi háttér, stb.) alapján is. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE 

FORRÁS:WWW.WEBBETEG.HU