Akadálymentes fürdőszobaHír | 2013.02.23.

A mozgássérültek mellett az idős emberek és a kisgyerekek számára is gondot jelent a hagyományos fürdőszoba önálló használata. A MEOSZ írásukban néhány ötletes megoldást mutat be.

Akadálymentes fürdőkádak, ülőkádak

A kisgyerek számára a sámli vagy a nagy bútoráruházban kapható fellépő teszi akadálymentessé a mosdót. Az idős emberek számára pedig a fürdőkád használata jelentheti a legnagyobb gondot. Ezt fölismerve több gyártó is készít nyitható oldallal fürdőkádat, ülőkádat.

Akadálymentes zuhanykabin

Az épített zuhanykabin lehet csak akadálymentes, vagy csak nagyon alacsony peremű zuhanytálcával, vagy padlóösszefolyóval készül, amely lehet pontszerű, vagy vonalmenti. A zuhanyozóhoz több, lehetőleg fölhajtható kapaszkodót is föl kell szerelni.

Akadálymentes mosdó

A mosdó attól válik akadálymentessé, hogy egyrészt az első pereme homorú, másrészt kissé magasabban van elhelyezve, netán állítható a magassága. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően könnyű kerekesszékkel megközelíteni. A bottal, mankóval járók miatt pedig erősen legyen rögzítve, és masszív, strapabíró legyen, hogy elbírja, ha rátámaszkodnak. Fontos még, hogy a vízcsap olyan legyen, amelyből nem folyhat forró víz, tehát például termosztátos.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ