Nagyobb eséllyel élik túl a szívrohamot a nők, ha női orvos kezeli őketHír | 2018.08.09.

A Harvard Egyetem kutatói szerint ez megmagyarázza a szívinfarktust követő túlélési esélyek nemi egyenlőtlenségét.

A szívrohammal kórházba kerülő nőknek nagyobb esélye van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő – derül ki egy amerikai tanulmányból. A Harvard Egyetem kutatói több mint 500 ezer olyan női beteg adatait nézték át, akiket szívinfarktus miatt vettek fel floridai kórházakba 1991 és 2010 között. Az eredmény kimutatta, hogy ha orvosnők kezeltek női betegeket, annak jelentős és pozitív hatása volt a túlélésre.

A kutatás szerint a szívinfarktussal a sürgősségi osztályra érkező és női kezelőorvoshoz kerülő női páciensek körében 5,4 százalékkal kisebb a halálozási arány az átlagnál. Ez a kutatók szerint részben megmagyarázza a szívrohamok halálozási arányában jelentkező nemi egyenlőtlenségeket. Ugyanakkor a legtöbb országban az orvosok nagyobb része férfi, így az azonos nemű orvos-beteg párok létrehozása gyakorlatilag lehetetlen. A megoldás viszont egyszerű: több női orvosra lenne szükség a sürgősségi osztályokon.

A kutatók szerint a férfi orvosoknak gondot okoz a női páciensek kezelése, ezért nagyobb az ő halálozási arányuk szívroham esetén. Ugyanakkor minél több nőt kezelt egy orvos élete során, annál kisebb az esélye, hogy női betegei meghalnak – áll a tanulmányban.

A nemi egyenlőtlenség hátterében ugyanakkor nem csak ez az ok áll: már korábban kimutatták, hogy a nőknél sokszor más tünetekkel jelentkeznek a szív- és érrendszeri betegségek, ráadásul később fordulnak orvoshoz egy szívroham esetén, mint a férfiak.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA