Nem az a kérdés, hogy találnak-e munkát, hanem hogy milyetSzakmai cikk | 2016.09.01.

A roma fiatalok munkaerő-piaci integrációjában kiemelt szempont, hogy felkészítsék őket azokra az akadályokra, melyek tanulmányaik befejezése után, a munkakeresés során várnak rájuk. A diplomás romák esetében nem az a fő kérdés, hogy találnak-e valamilyen munkalehetőséget, hanem inkább az, hogy a végzettségüknek megfelelő minőségű munkát találnak-e. A felsőfokú tanulmányok befejezése mindenképp fontos számukra is, hiszen megsokszorozódnak az esélyeik a munkaerőpiacon. Számos munkaadónak megtérülő befektetés lenne roma munkavállalókat alkalmazni, ezzel növelve a munkahelyi sokszínűséget, annak minden előnyével együtt.

A romákat fel kell készíteni a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre

A magasan képzett roma fiatalok számos nehézséggel szembesülnek a magyar munkaerőpiacon. Egyelőre Magyarországon kevés olyan kezdeményezés van, amely ebben segíti a roma munkavállalókat és a munkaadókat – ilyenek például a Romaster és az Integrom program.

Bár Európa-szerte nehezen mérhető a roma kisebbség pontos létszáma, a Magyarországon készült hivatalos felmérések statisztikai adataiból tudjuk, hogy Észak-Magyarországon, illetve az urbanizációs folyamatok hatására a fővárosban a legmagasabb a romák aránya – válaszolta a HR Portálnak nyilatkozva Pataki Eszter, a Hungarian Business Leaders Forum ügyvezető igazgatója. Szociális és gazdasági helyzetük javítása társadalmunk egésze számára fontos feladat, melyhez a Romaster Program és támogató vállalatai évről évre eredményesen járulnak hozzá. A főiskolai, egyetemei képzések végeztével minden fiatal számára kihívásokat rejt a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, ezért a Programban támogatott diákokat az évente megrendezésre kerülő Nyári tábor alkalmával készítik fel ezen akadályok leküzdésére. A táborban résztvevő tanulók számos szakmai,- készség-, és önfejlesztő tréningen vehetnek részt, mint például egyéni és csoportos állásinterjú szimuláció, vagy éppen önéletrajz írása. Bizonyára a kapott tudást megfelelően tudják majd hasznosítani a nagybetűs élet során és sikeresen helytállnak a munkahelyeiken.

Magyarország kiemelkedő tehetséggondozó programját, a Romaster Programot már több mint kilenc éve működteti sikeresen a HBLF-Romaster Alapítvány, melyben jelenleg is huszonkét vállalat mentorál és támogat ötven tehetséges és tanulni vágyó roma fiatalt. Az Alapítvány már az induláskor úgy gondolta, hogy az egész országra kiterjedő ösztöndíj programot hirdet annak érdekében, hogy a három alappillére mentén – mentorálás, gyakorlat, ösztöndíj – minél több roma diáknak biztosítson lehetőséget a tanulás révén történő felemelkedéshez. 2007 óta már húsz diák szerzett versenyképes tudást, és léphetett diplomával, valamint nyelvvizsgával a kezében a munkaerőpiacra. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU