Miért ne lehetne címlaplány értelmi sérült nőkből?Hír | 2016.09.24.

A nyolcadik kerület szívében működik a Nem Adom Fel Kávézó, az első fogyatékosok által alapított és működtetett kávéházBudapesten, ahol egyrészt már egy kávéval vagy szendviccsel is támogatni tudunk megváltozott munkaképességű embereket, másrészt maga a kávé vagy szendvics is remek, a hely pedig otthonos és barátságos, mintha csak jó ismerősök nappalijába ülnénk be lazulni egy kicsit. A kávézó ad otthont október 10-ig a Relatív Szépség című kiállításnak: a projekt keretében egy profi stáb ékszermodelleket és címlaplányokat varázsolt értelmi sérült fiatal nőkből.

A projekt nagyon jó hangulatban készült, és hasonlóan jó hangulatban telt a kiállítás megnyitója is. A szervezők köszönetet mondtak a modelleknek, akik kaptak egy-egy példányt a saját címlapfotójukból, majd egy rövid beszélgetés következett. A Salva Vita alapítványt, amely az értelmi sérült emberek társadalomba, munkapiacra való visszaintegrálásában segít, Mezei Ádám képviselte; az ő ügyfeleik közül kerültek ki a modellek. A címlaplányok közül Nóri mesélt az élményeiről, illetve a szervező-sminkes Sárosi Emőke a közös munka folyamatáról. Meglepetésként a Kiss György Ádám vezette Rögtönzések Színháza mint üveggyöngyjáték társulat szórakoztatta az összegyűlteket az elmesélt történetek improvizált visszajátszásával.

Sárosi Emőke két gyerek mellett dolgozik Pink Pír Make Up néven sminkesként, tőle származik a fotózás alapötlete származik, és ő mesélt nekünk arról, hogyan jött létre a kiállítás és mik a legkedvesebb élményei a munkafolyamatból.

Hogyan jött az ötlet, hogy címlapfotózással próbáljátok érzékenyíteni a társadalmat a fogyatékos emberek elfogadására?

Sárosi Emőke: Mindig érdekelt a szépség a varázslás, a színház világa. Megváltoztatni, amit elvileg nem lehet – vizuálisan jól tálalni mindent és mindenkit. Három szóval tudnám jellemezni azt, ami a családomon és a gyerekeimen kívül fontos számomra: smink, társadalom, vizuális kommunikáció. Ezt a hármat próbáltam összekapcsolni a Relatív Szépség projektünkben.

Mi a kiállítás célja? Kik vettek részt benne alkotóként illetve modellként, és szervezőként?

A divatvilág csillogásának illúziójára akartuk egy picit felhívni a figyelmet. Mert mi egy címlapfotó? Jó smink, frizura, ékszer, előnyös fények, remek fotós, és kész (ha az eszméletlen sok utómunkát nem számítjuk - a szerk.). Ma gyakorlatilag bármely nőből lehet címlaplány! Szerintem a csajok többsége gondolkodott már el azon, mi lenne, ha róluk készülne címlapfotó.

A divatvilág zárt világ. Ebből indultunk ki a fotózással kapcsolatban, csak annyival spékeltük meg, hogy mindezt a legkevésbé divatkompatibilis, zárt csoportban képzeltük el. Van egy autista öcsém, így nem volt kérdés, kik lesznek a zárt világ szereplői. Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány igazgatónője pozitívan állt az ötlethez, a megkereséshez és biztosított bennünket a támogatásáról. A Salva munkatársai pedig remek légkört teremtettek.

Az alapítvány ügyfelei között hirdette meg a programlehetőséget, egy szépségtanácsadással, sminkeléssel, frizurakészítéssel egybekötött ékszerfotózást, amelyre két délután jelentkezhettek. Bár többen szerették volna, az időpontegyeztetések miatt végül csak 10 lány ért rá.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: DIVANY.HU