Ez az éjszaka végre mindenkié!Hír | Esemény | 2015.10.14.

A nem akadálymentes közlekedés, a villogó fények, a szórakozóhelyek nem megfelelő elrendezése közel  68 ezer 18-35 éves fiatal, fogyatékossággal élő számára nehezíti meg az éjszakai életbe való bekapcsolódást. A Fehér Paradicsom Klub kezdeményezés célja egy olyan kulturális helyszín létrehozása, ahol az akadálymentesítés többet jelent egy akadálymentes mosdónál. A kezdeményezés egyik első lépéseként kerül megrendezésre október 15-én ’Az éjszaka mindenkié!’ rendezvény.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon mintegy 460 ezer fő él valamilyen fogyatékossággal, ami a lakosság 4,6 százalékát jelenti. Ráadásul ez a szám még nem tartalmazza a tartós betegségben szenvedőket. A leggyakoribb fogyatékosság a mozgáskorlátozottság, emellett sokan küzdenek látás-, illetve hallásszervi nehézségekkel, valamint mentális problémákkal. A fogyatékossággal élőknek rengeteg kihívással kell megküzdeniük a mindennapokban.

„Az olyan hétköznapi dolgok is, mint például a szórakozás, számos kihívás elé állítja őket. Pedig mintegy 68 ezer fogyatékossággal élő fiatal van, és többségük örömmel részt venne az éjszakai életben” – mondta el Gyulavári Ágnes, a Fehér Paradicsom Klub egyik vezetője. „Annak érdekében, hogy ezt lehetővé tegyük, életre hívtuk a Fehér Paradicsom Klub kezdeményezést” – tette hozzá Rácz Katinka, a projekt másik vezetője.

A Fehér Paradicsom Klub kezdeményezés célja, hogy olyan szórakozási lehetőségeket teremtsen, ahol a fogyatékossággal élők és épek megkülönböztetés nélkül érezhetik jól magukat. „Szerencsére sok hasonló kezdeményezés indult már hazánkban. Ugyanakkor a Fehér Paradicsom az első, amely az inklúzióra, vagyis a különböző lehetőségekkel rendelkező emberek közötti kölcsönös nyitottságra és elfogadásra helyezi a hangsúlyt” – emelte ki Rácz Katinka.

Közel sem akadálymentes az éjszakai élet

Az éjszaka egyelőre közel sem akadálymentes. Hiába vannak például bizonyos előírások a szórakozóhelyekre vonatkozóan – ilyen például az akadálymentes mosdó kialakítása –, ugyanakkor a problémák jellemzően olyan körülményekből adódnak, amelyekre épként nem is gondolnánk. Az első nehézséget mindjárt az odajutás jelenti: kerekesszékesként az éjszakai tömegközlekedés számos problémát rejt magában, ilyen például a buszok zsúfoltsága, a korlátozott hozzáférés és a ritka járatsűrűség. A fogyatékossággal élőknek segítőket is sokkal nehezebb találniuk az éjszakában.
„A legtöbb elérhető szórakozási lehetőség mind a helyszínt, mind pedig a megszólított közönséget tekintve szegregált. Nincs olyan színtér, ahol a másság természetes módon van jelen – mondta el Gyulavári Ágnes. – Ezen kívül is számos olyan körülmény van, amely megnehezíti a beilleszkedést. A nagyothallóknak például a villogó fények, vagy akár egy L alakú asztal is nagy problémát okozhat azáltal, hogy ellehetetleníti a szájról olvasást.”

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ÉLETFORMA.HU