Érinthető kiállítást szerveztek a látássérültekEsemény | 2011.10.22.

Egy vak ember vajon képes művészetileg értékelhető és a látók számára élvezhetőt alkotni? A választ a Somogyi-könyvtárban találja, ahol egy különleges tapintható kiállítás nyílt, amely nemcsak látóknak, hanem látássérülteknek is élvezhető.

„Érints meg!” címmel a Somogyi-könyvtár alagsorában láthatók azok a különleges festmények, plasztikák és makettek, amelyeket vak és gyengénlátó szegediek készítettek. A kiállítás ezzel lehetőséget biztosít az amatőr alkotók munkáinak bemutatására. Valóságos csodának lehetünk szemtanúi: a látás elvesztése mellett is fantasztikus alkotásokra képesek ezek a vak emberek. A tárlat érdekessége, hogy látássérülteknek is élvezhető, ugyanis bármilyen furcsa, a képeket meg lehet tapogatni. Balvinszky Orsolya festményei például kifejezetten úgy készülnek, hogy a művész által megálmodott kreációk, a tapogatás és képzelőerő segítségével, a vakoknak is megelevenedik.

„Nagyon fontos, hogy a látássérültek kreatív megnyilvánulása teret kapjonLát, hogy ők is megmutathassák, milyen határtalan az a belső világ és művészi kifejezőerő amivel rendelkeznek, még így is, látássérültként” – mondta Rácz Káté Mónika, a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője. Az Alapítvány a rehabilitáció mellett közösségi programokat szervez a látássérültek részére, akik határtalan fantáziával, képzelőerővel és a többi érzékszerv kifinomulásával fantasztikus dolgokat képesek alkotni.

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete 600 tagot tömörít, ebből közel 400 látássérült Szegeden él. A helyzetük halmozottan hátrányos: nem tudnak munkát vállalni, segélyekre kevés lehetőségük van, a fogyatékossági támogatás évek óta nem emelkedik, ha segítségre van szükségük az komoly anyagi megterhelést jelent nekik. Magyarországon hivatalosan 75 ezer látássérült ember szerepel. Évente közel 6 ezer ember válik látássérültté.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGED CAFÉ