Drámai nyugdíjjóslat és egy figyelmeztetés, nem dolgozhatsz örökkéHír | 2016.09.23.

Kognitív torzítás, vagyis gondolkodási hiba lehet az öngondoskodás gátja.

Erre az OTP Nyugdíjpénztár hívta fel a figyelmet, miután egy brüsszeli tanulmány szerint 2060-ra megduplázódik a magyar nyugdíjasok száma, a járulékfizetők aránya csaknem 20 százalékkal csökken. A jövőben ezért jelentősen megnőhet a nyugdíjcélú megtakarítások szerepe, sokan azonban mégis inkább a nyugdíj melletti munkát részesítenék előnyben.

A magyarok jelentős 82 százalékának nincs nyugdíjcélra félretett megtakarítása, pedig az uniós tanulmány alapján a jelenlegi nyugdíjszínvonal nem lesz tartható.

Kognitív torzítás

Bár a KSH szerint a jelenlegi nyugdíjasok bevételeinek csak 6 százalékát teszi ki a munkajövedelem, Fábián Tamás pszichológus szerint sokan mégis arra készülnek, hogy nyugdíjas korukban is dolgozni fognak.

Ez a gondolat akadályozza őket, hogy elkezdjenek félretenni idősebb éveikre. 

Az emberek gondolkodását úgynevezett kognitív torzítások (észlelési, gondolkodási, következtetési és emlékezeti torzítások) jellemzik. Gyakran jutunk személyes tapasztalatok alapján olyan következtetésre, fogalmazunk meg olyan gondolatokat, amelyek az amúgy rendelkezésünkre álló adatok és információk alapos vizsgálata után számunkra sem lennének logikusak, nem racionálisak – egyszóval tévesek.

A pszichológus hozzátette, mivel az emberek fizikai erejük teljében, mentális képességeik csúcsán vannak fiatalkorukban, azt gondolják, hogy ez mindig, vagy legalábbis még sokáig, így is marad. Ez nyilvánvaló tévedés, hiszen a képességek az életkor előrehaladtával általában romlanak.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: 24.HU