Bezárhatnak a magyarok nélkülSzakmai cikk | 2016.10.28.

Utánajártunk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az ausztriai munkavállalás, mennyit lehet keresni, és mi az a „szezonozás”.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal (STAT) adatai szerint már több mint 63 500 magyar él Ausztriában, csak tavaly 8600-an mentek ki szerencsét próbálni. A „kitelepülés” fordulópontja valószínűleg 2011 májusa volt, amikor megnyílt a munkaerőpiac a magyar állampolgárok előtt is, innentől kezdve a nehezen megszerezhető munkavállalási engedélyre már nem volt szükség, ha valamelyik 2004-ben csatlakozott EU-tagállam polgára Ausztriában akart dolgozni. Nem csoda, hogy 2011 óta megduplázódott a magyar munkavállalók száma, bár ehhez kellettek osztrák munkaadók is.

Száz kilométerek

Az apróhirdetési és álláskereső portálokon egymásba érnek a magyarul is olvasható hirdetések: Söldbenbe keresnek bárpincért, Salzburgba konyhafőnök-helyettest, Bécsbe konyhai kisegítőt, tiroli szállodába recepcióst, és így tovább… „Burgenland tele van, úgyhogy ma már egész Ausztriába mennének a magyarok: az egyik bécsi Facebook-csoportunk hónapok alatt futott fel 40 ezer tag fölé” – meséli Török Tibor, az ausztriaimunkak.hu tulajdonosa, aki négy éve hozta létre a társával az oldalt, leginkább azért, „mert nem volt olyan mérték­adó, magyar nyelvű szájt, ami az ausztriai munkavállalással foglalkozott volna”.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: MAGYARNARANCS.HU