A világon először dupla kézátültetést hajtottak végreHír | 2016.07.31.

Brit orvosok a világon először hajtottak végre egy olyan speciális műtétet, amelynek során a páciens mindkét kezét transzplantációval helyettesítették.

Chris King három éve egy munkahelyi balesetben vesztette el mindkét kezét, a hüvelykujjait leszámítva. Most, összesen nyolc sebész közreműködésével végrehajtott, tizenkét órás műtét után két donorkezet kapott.

A világon eddig körülbelül 80 kézátültetést hajtottak végre, azonban a korábbi esetekben mindig csak egy kézről volt szó. A műtét során titánlemezek és csavarok segítségével rögzítik az „új” kéz és a páciens alkarjának csontjait, mielőtt összekötnék a szalagokat, a véredényeket és az idegeket.

 „Csodálatosan néznek ki – mondta King a műtét után. – Ezek az én kezeim, valóban a saját kezeim. Az én vérem folyik rajtuk keresztül, az én szalagjaim működtetik őket, az enyémek.”

A műtétet a Leeds General Infirmary orvosa, Simon Kay hajtotta végre sebészeti csapatával, King után pedig már négy további páciens áll sorba kéztranszplantációért. A beavatkozásokra akkor kerülhet sor, ha megtalálják a megfelelő donorokat.

„A kezek átültetése egyelőre rendkívül szokatlan, így sajnos kevés donorra számíthatunk – mondta Kay.  Rendkívül nehéz megtalálni azokat, akik hajlandóak erre, a családtagoknak pedig rendkívül nehéz döntést kell ilyenkor meghozni.”

A megfelelő kéz kiválasztásánál figyelembe kell venni a donor vércsoportját, bőrének tónusát, illetve a kezek méretét is. Azonban a beavatkozás rendkívül összetett volta miatt a kézre váró pácienseket pszichológiai vizsgálatnak is alávetik a műtét előtt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ