A SPECIÁLIS OLIMPIKONOK ÖNKÉNTESE – INTERJÚ MEDVEGY JUDITTALHír | 2016.07.31.

Judittal egy sportnapon találkoztam először, aztán beszélgetésbe elegyedtünk. Mostani beszélgetésünk témája az önkéntesség a fogyatékossággal élő emberek és a sport szolgálatában. Az hiszem, hozzáállása, tettei mindannyiunk számára hordoznak tanulságokat...

Íme a beszélgetés, amely hittet ad egy jobb világ eléréséhez.

Zana Anita: A sporttal már régóta kapcsolatban vagy. Hogyan kezdődött?

Medvegy Judit: Labdarúgó-edző és sportszervező vagyok. Ennek kapcsán kerültem kapcsolatba a fogyatékossággal élő emberek sportjával, valamint Tökölön ahol jelenleg is élek, volt egy fogyatékosokat tömörítő egyesület, náluk kezdtem önkénteskedni.

ZA: Majd létrehoztátok a Csepel-szigeti Fogyatékosok SE-jét, a CSEFOSZ-t. Mit kell tudni róla?

MJ: Egyesületünk 2002 óta szervezi a Csepel-Szigeti Kistérségben a fogyatékosok szabadidős tevékenységét. Szerveztünk már úszásoktatást, lovaglást, foci és boccaversenyeket, nyári tábort, nagy létszámú sportnapokat, amit 2009-ben a belga Zonnehoeve & Living alapítvány sérültjeivel és kísérő szakembereikkel tettük nemzetközivé. Most a néhány határon túli szervezettel is elkezdtük felvenni a kapcsolatot. Tagjai vagyunk a Speciális Olimpia Mozgalomnak, rendszeresen részt veszünk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség által szervezett eseményeken, edzőink a szövetség által szervezett továbbképzéseken bővítik ismereteiket. Emellett szervezünk nyári tábort és kirándulásokat fogyatékossággal élőknek és családjaiknak. Ősszel Kiskunlacházára szervezzük a Csefosz-sportnapot, ahol például ki lehet próbálni több fogyatékos emberek által űzött sportágat is, így például a kerekesszékes teniszt is.

ZA: A tavalyi Los–Angelesi Speciális Olimpia Nyári Világjátékain önkéntes voltál. Milyen élményekkel gazdagodtál?

MJ: Fantasztikus volt, egészen olyan volt, minta az épek olimpiáján lettem volna. Telenként sok időt töltök Amerikában, jól beszélek angolul, így jelentkeztem önkéntesnek a Világjátékokra. A magyar boccásoknak tudtam a legtöbbet segíteni, de láttam a görkörisok és a teniszezők versenyét is. Nagyon nagy élmény volt a Magyar Házban tartott ünnepségen is részt venni. Boldog vagyok, hogy részt vehettem a speciális olimpián és segíthettem a magyar csapatnak.

ZA: Tervezel-e jövőben hasonló önkéntes munkát?

MJ: Igen, már elküldtem a jelentkezésemet a következő önkéntes munkámra. Szeretnék segíteni a jövő évi Speciális Olimpia Téli Világjátékain, ami Ausztriában lesz.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MINDENAMISPORT

Zana Anita