A gerincferdülés terápiája orvosi gyógymasszázs kezelésselSzakmai cikk | 2017.01.02.

A scoliosis napjainkban még mindig elterjedt mozgásszervi rendellenesség, a genetikai okok mellett kialakulhat helytelen életviteli szokásokból és az ebből fakadó tartáshibákból adódóan. A rendszeres testmozgás, tornáztatás hiánya nagyfokú kockázatot jelent mindnyájunk számára. A gerincferdülés kialakulása többnyire az egyoldalúan leterhelt munkavégzés (pl. ülő vagy álló) következményeként számolható el.




A gerincoszlop rendellenességei, mint a scoliosis is, megelőzhetők lennének

A gerincoszlop öt fő szakaszból tevődik össze, mindegyiknek megvan a maga feladata, melyek együtt teszik stabillá gerincünket. Gerincoszlopunk harminchárom csigolyának nevezett csontból épül fel, ezek közül, ha valamelyik rendellenesen fejlődik ki, a helytelen testtartásból adódóan, akkor az megbonthatja gerincünk stabilitását és az egészséges gerincgörbületeket.

A csigolya közti porckorongok a gerincoszlop hosszának körülbelül egynegyedét teszik ki. Ezek a korongok rugalmasak, és a nap folyamán összenyomódnak, ekképp este, amikor lefekszünk, néhány centiméterrel alacsonyabbak vagyunk, mint reggel, amikor felkelünk. A porckorongok sokféle mozgást tesznek lehetővé, a gerincoszlop pedig természetes rezgéscsillapítóként óvja a csigolyákat a fölösleges nyomástól.

A gerinc formájának kialakulása

A magzat gerincoszlopa egyetlen görbületet alkot a mellkasi és az ágyéki szakaszon. A többi görbület akkor alakul ki, amikor a csecsemő ülni, állni és járni kezd. A nyaki görbület kialakulása, akkor kezdődik meg, amikor a csecsemő tartani kezdi a fejét. Az ember fejlődése során megfeledkezik testének funkcionalitásáról, miképpen azt mozgatásra, mozgásra lett megtervezve. Az idő előrehaladtával egyre jobban háttérbe szorul a változatos és rendszeres testmozgás, ennek pedig előrelátható következménye a gerincproblémák megjelenése. Az iskolapad elviségét követve károsítjuk gerincünket, és mellette szervezetünk egészét. A munkahelyek szélsőséges elvárásai által intenzív ülő vagy álló munkára ítéljük testünket, amik szintén a panaszok megjelenését segítik elő.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: WEBBETEG.HU